Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden, het IKS project

Waar ging het om bij het IKS project waarbij in 2010 € 850.000 euro werd uitgetrokken. Het kijken welke processen er nodig zijn en hoe je met bewoners in een stedelijk gebied versnelt klimaatneutraliteit kan bereiken en hoe je bewoners kan mobiliseren en faciliteren om zich duurzaam te gaan gedragen. Dat is de kern van het Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden (IKS) van Agentschap NL.
Rotterdam kreeg samen met Amsterdam Stadsdeel Zuid en zes andere gemeenten een bijdrage voor de proces- en begeleidingskosten bij de uitvoering van proefprojecten op weg naar klimaatneutraliteit. In Rotterdam ging het geld bijna logischerwijze naar Heijplaat, waar met de herstructurering van het dorp en de RDM Campus al fors werd ingezet op duurzaamheid. Bovendien is Heijplaat voor Rotterdam een testcase voor buitendijks bouwen, een belangrijk item met het oog op klimaatverandering en zeespiegelstijging. Op Heijplaat kwam het IKS-geld ten goede aan een aantal projecten waar onder: Groenkleed, Koplopersproject van Eneco, de Huiskamer en Hutspot Hotspot.

Het project was spraakmakend en voor de Heijplaters bijzonder hoopgevend. Binnen de herstructurering van het dorp werd er vooral veel gepraat, maar weinig gedaan. Het nieuwe dorp zou volgens de oorspronkelijke planning in 2011 klaar zijn, er was in 2010 nog niet eens begonnen met sloop en ondertussen verloederde het dorp behoorlijk als gevolg van leegloop en het sluiten van een aantal voorzieningen.

Dit filmpje spreekt voor zich klik hier

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!